turk-yapimci-ve-oyuncular-kirgizistan-seyircisi-ile-bulustu

Türk yapımcı ve oyuncular Kırgızistan seyircisi ile buluştu

Türk yapımcı ve oyuncular, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te başlayan 7. Türk Filmler Haftası'nın gala programında izleyicileriyle buluştu.

19 Kasım 2023 12:22

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) ev sahipliğindeki 7. Türk Filmler Haftası'nın, sinemaseverlerin yoğun katılımıyla açılış programı gerçekleştirildi.

Türk sinema oyuncusu Türkan Şoray'ın onur konuğu olduğu programa, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, AK Parti 26-27. Dönem Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Kemal Uysal, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yetkilileri, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı temsilcileri, Kırgızistan sinema sektörünün temsilcileri, akademisyenler, bilim adamları, oyuncular, diplomatlar ve üniversitenin camiası katıldı.

Kırgızistan'da 17 Kasım'da başlayan 1. Bişkek Uluslararası Film Festivali'nin jüri başkanlığını üstlenen yönetmen Semih Kaptanoğlu'nun yanı sıra Ak Parti İstanbul Milletvekili ve yapımcı Serkan Bayram, yapımcı ve yönetmen İsmail Fidan, yönetmen Cüneyt Karakuş, oyuncu Burak Haktanır, Esra Gezginci, Fatih Osmanlı, Muhammed Emre Kaya, yapımcı Narin Nur Akdi, yapımcı Ahmet Selim Tuncer, oyuncu Azra Aksu ve Türk Filmleri Haftası Koordinatörü ve Yönetmeni Öner Kılıç seyircisi ile buluştu.

Türk filmleri Türk kültürünü ve geleneklerini tanıtacak

Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Birinci Yardımcısı Timurlan Ajımaliyev, Türk Filmler Haftası'nda gösterime girecek olan filmlerin Türk kültürünü ve geleneklerini tanıtacağına inandığını söyledi.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Çam, 21. yüzyılın Türkiye yüzyılı olmasının yanında aynı zamanda Türk dünyasının yılı da olacağını belirterek, "Bu çalışmalar çok önemli. Burada temel nokta sanatın birleştirici yönünü güçlendirmek. Sanatın bir ayrıştırma vasıtası olmaması lazım. Sanatın ideolojik kamplaşmanın enstrümanı olmaması lazım. Bu tip toplantılar, buluşma, kaynaşma, birbirimize yakınlaşma vesilesi olması lazım." diye konuştu.

Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Gündoğdu, 2016 yılında başlattıkları Türk Filmler Haftası'nın 1. Bişkek Uluslararası Film Festivali'nin düzenlenmesine vesile olduğunu ifade etti.

Yönetmen Kaptanoğlu, Türk dünyasında sinema sektöründe bir yakınlaşmanın olduğuna dikkati çekti.

Yapımcı Fidan, özellikle burada kültür elçiliğini yaptığının farkına vardığını dile getirdi.

Türk Filmleri Haftası Koordinatörü Kılıç da Türk Filmler Haftası'nın 7. düzenlemekten duyduğu memnuniyetini ifade etti.

"Son Akşam Yemeği" filminin oyuncusu Azra Aksu, kendisinin buraya davet edilmesinden duyduğu sevinci paylaştı.

Türk milletvekili "Buğday Tanesi" filmini izlemeye davet etti

Engelli milletvekili Serkan Bayram, Türk Filmler Haftası'na, hayat hikayesinin konu edildiği "Buğday Tanesi" filmi ile katıldığını anlattı.

Bebekken buğday tarlasında çıkan yangında vücudunun büyük bölümünde kalıcı yanıklar oluşan ve ellerini kaybeden Serkan Bayram, hayata tutunma mücadelesini anlatan filmi için, "10 milyon engellilerimiz için umut, aileler için de bir empatidir. Dünyada 1,5 milyar engelli nüfus vardır. Ailesi ile birlikte 5 milyardır. Onlar için de aynı şekilde geçerlidir. Bunun için "Buğday Tanesi" filmini herkes izlemeli." dedi.

Oyuncu Fatih Osmanlı ise Bişkek'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, uluslararası festivallere katılmak için Ahıska Türklerini konu alan kısa film üzerinde çalıştığını söyledi.

İki gün "Son Aksam Yemeği" filminin gösterimi yapıldı

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesinde, yönetmen Levent Onan'ın Cumhuriyet ilan edilmeden bir gün önce Çankaya Köşkü'nde yaşananlara odaklanan "Son Akşam Yemeği" filmi, yapımcısı Ahmet Selim Tuncer ile çocuk oyuncusu Azra Aksu'nun katılımıyla konuklarla buluştu.

Bişkek'te, Türk Filmler Haftası'nda, "Bağlılık Hasan", "Eflatun", "Buğday Tanesi", "49", "Bir Tutam Karanfil" ve "Rafadan Tayfa - Galaktik Tayfa" filmleri sinema severlerle buluşacak.

Anahtar Kelimeler: yapımcı, oyuncu, türkiye, kırgızistan,

Diğer Haberler