turkmen-dusunur-ve-sair-mahdumkulu-firaki-ankara-da-anildi

Türkmen düşünür ve şair Mahdumkulu Firaki, Ankara’da anıldı

27 Haziran Mahdumkulu Firaki Şiir Günü dolayısıyla yapılan etkinlik, Dikmen’deki Türkmenistan Parkı’nda yer alan Mahdumkulu Firaki Anıtı’nda gerçekleştirildi.

29 Haziran 2018 14:56

Türkmenistan’da 27 Haziran tarihi, “Kültür – Sanat Çalışanları ve Mahdumkulu Firaki Şiir Günü” olarak kutlanıyor. Bu kapsamda başkent Aşkabat ve Türkmenistan’ın diğer kentlerinde, resmi kutlama törenleri yapılıyor. Tüm Türk dünyasında tanınan Mahdumkulu Firaki, Türkmenistan dışında da anılıyor. Bunlardan biri de başkent Ankara’da gerçekleşti. Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri ve Türkiye’den katılan konukların katılımıyla Ankara’daki Türkmenistan Parkı’nda yer alan Mahtumkuli Firakı Anıtı’na çelenk koyuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve Firaki’yi anlatan konuşmalar yapıldı.

Etkinliğe Türkmenistan-Türkiye Dostluk Derneği üyeleri, Türkiye’de bulunan bazı dernekler ile TÜRKSOY teşkilatı temsilcileri, Türkmenistan’da faaliyet gösteren bazı Türk şirketlerinin yetkilileri ile Ankara’da yüksek öğrenim gören Türkmen öğrenciler iştirak etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ramazan Çokçevit’te bakanlık adına anma törenine katıldı.

Törende bir konuşma yapan Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankulı Amanlıyev; klasik Türkmen edebiyatının önde gelen temsilcisi Mahtumkulu Firakı’nın mirasını inceleme ve dünyaya tanıtımı ile ilgili hayata geçirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yapılan konuşmaların ardından konuklara geleneksel Türkmen Pilavı ikram edildi.

Mahdumkulu Firaki Anıtı, 2012 yılında açıldı.

Ankara’daki anma etkinliğinin yapıldığı Mahdumkulu Firaki Anıtı, Dikmen Vadisi’ndeki Türkmenistan Parkı içinde 29 Şubat 2012 tarihinde açılmış ve açılışa 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’da katılmıştı. Türkmen lider açılışta yaptığı konuşmada “Bu güzel park ve nurlu anıt, atalarımızın aziz hatırasına ve bize bıraktıkları mirasa gösterilmiş hürmettir.” diyerek Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür etmişti.

Anahtar Kelimeler: Türkmen, Mahdumkulu Firaki, Ankara,

Diğer Haberler